Acupunctuur

Acupunctuur aan de Rollepaal

Met fysiotherapie als paramedische achtergrond houden we ons sinds 1984 al voortdurend bezig met diverse vormen van acupunctuur. Dat wil niet zeggen dat we onze fysiotherapeutische kennis helemaal terzijde hebben geschoven. We maken gebruik van diverse vormen van acupunctuur, t.w de klassiek Chinese acupunctuur (meridianen) en de micro acupunctuur zoals de oor -en schedelacupunctuur. Er is de laatste jaren zo veel nieuw onderzoek gedaan naar neurofysiologische en biochemische aspecten betreffende acupunctuur, dat we inmiddels een redelijk beeld hebben van hoe we de werking van acupunctuur kunnen verklaren vanuit de westerse wetenschap. Maar dat wil niet zeggen dat de Chinese verklaring van hoe acupunctuur werkt niet geldig is. De Westerse en Chinese zienswijze zijn twee verschillende wijzen om acupunctuur te begrijpen, en die elkaar vooral kunnen aanvullen. Bovendien werken we veel samen met andere disciplines binnen en buiten onze praktijk, met fysiotherapie, manuele therapie en haptotherapie. Daarnaast hebben we goede contacten met de huisartsen in de omgeving wat eventueel gewenst overleg eenvoudig maakt  

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is van oorsprong een Chinese behandelmethode, waarbij door middel van dunne naaldjes het zelfherstellende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Deze naalden worden ingebracht op acupunctuurpunten, die gelegen zijn op energiebanen, ook wel meridianen genoemd. De huidige westerse of reguliere zorg heeft veel verworvenheden waar we blij mee zijn. Deze vormt een belangrijke basis voor ons handelen bij aantoonbare fysieke en psychische aandoeningen. Acupunctuur biedt in het bijzonder voordelen in de fase waarin door een verkeerde balans schade ontstaat. Door een verbetering van de energiehuishouding kan een daadwerkelijke preventie van organische schade worden bereikt. Bovendien kan acupunctuur ondersteunend werken bij eventueel ontstane schade. Voor sommige klachten kan acupunctuur op basis van onderzoek zelfs als eerste keus worden gezien ( tenniselleboog, migraine). In de Chinese literatuur wordt geschreven over de samenhang tussen de emotionele en lichamelijke balans. Bij een behandeling van een verstoring in het lichaam komen de emotionele aspecten van de patiënt ook weer beter in evenwicht en andersom natuurlijk ook.

Diagnose en behandeling

Door middel van een uitgebreid vraaggesprek zal de acupuncturist bepalen op welke wijze de balans verstoord is. Ook zal hij wellicht naar uw tong kijken en uw pols voelen. Aan de hand van de verzamelde gegevens besluit de acupuncturist welke punten hij zal gebruiken om de patiënt’s klachten te doen verminderen. Een behandeling duurt meestal een half uur, waarbij de naalden een kwartier in het lichaam blijven. De prikken zijn licht voelbaar bij het insteken, daarna is de behandeling pijnvrij.

Moxa

De acupuncturist kan moxa gebruiken om acupunctuurpunten te verwarmen. Deze techniek kan ook door de patiënt thuis worden toegepast, o.a. bij stuitligging tijdens de laatste fase van de zwangerschap.

Electrostimulatie

Bij een aantal aandoeningen ( voornamelijk pijnklachten) kan gebruik gemaakt worden van elektrostimulatie. Met een apparaat worden de naalden elektrisch gestimuleerd om pijn te dempen en/of de doorbloeding te stimuleren. Deze stroompjes zijn licht voelbaar en niet pijnlijk.

Indicaties

Op dit moment omschrijft de Wereld Gezondheid Organisatie een lijst met ongeveer 50 aandoeningen die mogelijk goed kunnen reageren op acupunctuur. Daarnaast kan acupunctuur ingezet worden bij onbegrepen klachten, wanneer reguliere onderzoeken en behandelingen geen soelaas bieden. Een volledige lijst met aandoeningen vindt u op de site van de NVA, de grootste beroepsorganisatie van acupuncturisten in Nederland.

Tarieven en vergoedingen

Tarieven per 01-01-2016:

  • consult acupunctuur:                           € 69.50-    
  • consult acupunctuur (verslaving)        € 59,50-    
  • kort consult acupunctuur (kinderen)    € 49,50-                                    

Vergoedingen

Voor de meest recente vergoedingen voor acupunctuur kunt u ook kijken op de vergoedingspagina's van de NVA of via de site https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/acupunctuur.aspx

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?

Nee, in principe is dit niet nodig. Gezondheidscenrum Rollepaal vindt een goede samenwerking met de huisartsen in de regio echter zeer waardevol. Indien noodzakelijk zal overleg plaatsvinden met uw huisarts.

Wordt acupunctuur vergoed?

Veel verzekeraars vergoeden behandelingen van acupuncturisten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. De acupuncturisten van gezondheidscentrum Rollepaal zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A). De vergoeding is vaak 75 procent van de kosten voor een behandeling. Meestal bent u wel gebonden aan een maximum aantal behandelingen per kalenderjaar. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar.

Is acupunctuur pijnlijk?

Nee, het prikken doet geen pijn. Soms kunt u een soort "elektrisch schokje" voelen. Soms kan een behandeld punt wat gevoelig zijn. Die gevoeligheid verdwijnt snel weer. Wij maken gebruik van wegwerpnaalden. Na de behandeling worden de gebruikte naalden weggegooid in een speciale container.

Zijn er bijwerkingen?

Tijdens of na de behandeling kunt u gaan gapen of u wat lui of sloom voelen. Verder heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen. Zelden komen misselijkheid of duizeligheid voor. Deze klachten verdwijnen kort na de behandeling vanzelf.

Moet je geloven in acupunctuur?

Nee. Er zijn natuurlijk nooit garanties dat een behandeling, regulier of niet-regulier, werkt. Mogelijk heeft een behandeling wel meer effect als je erin gelooft.
e laatste jaren wijzen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uit dat acupunctuur invloed heeft op bepaalde stoffen in het lichaam ( bv. endorfinen die helpen bij pijnvermindering) en op bepaalde zenuwovergangen.

Afspraak maken

U kunt gebruik maken van ons formulier om een afspraak met ons te maken. Vul al uw gegevens in en wij zorgen dat we zo snel mogelijk een afspraak met u maken

Maak een afspraak